2012-től átalakulnak az óvoda és iskolakezdés szabályai

A Családhálón közzétett cikkben tájékozódhatunk arról, hogy az új köznevelési törvény alapján változnak az óvodai nevelés és az általános iskola megkezdésének és befejezésének szabályai.
A 2012 szeptemberében hatályba lépő köznevelési törvénnyel a tankötelezettség időtartama is módosulni fog. A tankötelezettség kezdete ugyanúgy 6 éves kor lesz, azonban az óvodai nevelés már 3 éves kortól kötelező, a felső határ pedig újra 16 éves korra csökken. (A Nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján 2014. szept. 1-től lesz kötelező - Szülők Iskolája szerk.)

Az új köznevelési törvény alapján a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben. Az iskolaérettséget alapesetben az óvoda igazolja, amennyiben azonban kétség merülne fel ebben a kérdésben, nevelési tanácsadáson, illetve sajátos nevelési igényű gyermekeknél a szakértői és rehabilitációs bizottság általi vizsgálaton kell részt venni.
Ha azonban a tanácsadó úgy ítéli meg, a gyermeknek mindenképpen meg kell kezdenie a tanulmányait valamely közoktatási intézményben, akár a szülő akarata ellenére is.

Átalakulnak az óvoda és iskolakezdés szabályai

Az a gyermek, akinél azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig maradhat az óvodában, és ezt követően válik tankötelessé. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek 6 éves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

Változás lesz az új törvényben, hogy az óvoda a jelenlegi 5 éves kor helyett már 3 éves kortól kötelező lesz, és csak indokolt esetben, a jegyző, az óvodavezető és a védőnő egyetértésével lehet ez alól felmentést kapni. Jó tudni, hogy az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a 3. életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve hogy minden az intézmény körzetébe tartozó 3 éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A kormány az új leszállított korhatárhoz több óvodai férőhely létrehozásával szeretné megteremteni a feltételeket.
Összességében elmondható, a változtatásokkal a gyermekek 3-tól 16 éves koráig írja elő jogszabály a tankötelezettséget, ám a rendszer továbbra is lehetőséget biztosít a szülők és pedagógusok egyedi korrekciójára, ha arra szükség van.
Így nem változik a korábbi hármas feltétel, amelyben a családi környezetet ismerő szülő, a közösségi életet figyelemmel kísérő pedagógus és a gyermek objektív fejlődése határozza meg a nevelési fokozatok közötti átjárást.

Forrás:
mno.hu


Véleményed van? Kommentáld a Facebookon!

<< Vissza
Szivárvány zenebolt
Az óvodák és a szülők oldala
Manóprogram, ahol minden megtalálsz!
Játék világmárkák webáruháza
Pólóbár - viseld szabadon.
Érem, plakett, kitűző készítés
Alakítsa át honlapját egyszerűen, hatékony webes felületté! - Honlapok, weboldalak átalakítása
Vezetői és stratégiai tanácsadás, vállalkozások külső menedzselése, hatékonyság növelése
Egyedi weboldalak és webáruházak 
agilis budapesti fejlesztőktől.
Szülők Iskolája - Tanuljunk egymástól!
Hogyan váljunk jobb Szülővé? Hogyan küzdjünk meg a Tabukkal? Tarts velünk.
E-mail: info@szulokiskolaja.hu. www.szulokiskolaja.hu, 2008-2016, Minden jog fenntartva.